Over ons

Eind 2009 ontstond het idee om een dweilorkest op te richten. Een idee dat met veel enthousiasme is opgepakt en binnen de kortste keren was een groep blazer, slagwerkers en zelfs een dirigent bij elkaar getrommeld. Vanaf dat moment klinken een keer per twee weken vrolijke noten door het dorp Tijnje, wanneer er gerepeteerd wordt. In de loop der jaren neemt het geluid steeds toe, want de Boljeiers is een gezonde, en gezellige, club waar muzikanten, al dan niet ervaren, zich graag bij aansluiten.

turfsteker

 

Betekenis BOLJEIERS
Deze enthousaste groep heeft zichzelf de naam De Boljeiers aangemeten. Een toepasselijke naam met een historisch tintje.
Het dorp Tijnje ligt in het veengebied van Friesland. Meer dan een eeuw geleden werden deze gebieden afgegraven door veenarbeiders die onder erbarmelijke omstandigheden leefden (u denkt, waar gaat dit naar toe .... dit heeft nog niets te maken met feestmuziek .... maar let op ....).
Rond 1890 kwamen de arbeiders in OPSTAND. Het was tijd om te BOJEIEN. De arbeiders die staakten en de boel opzweepten werden "BOLJEIERS" genoemd. En daar is onze link. Want ook het dweilorkest De Boljeiers houdt ervan om de boel eens flink op te zwepen.